Det är många som upplever att deras privatekonomi inte är vad de önskar: för stora lån och för små marginaler. Om du känner igen dig i den känslan är det dags att ta kontroll över din ekonomi.
Vi behöver alla pengar för att kunna betala vår bostad, mat och kläder. Och allt annat. Ekonomi är en vanlig orsak till skilsmässa, familjegräl och mycket oro. De flesta har någon gång legat och vridit och vänt sig i sängen utan att kunna sova och tänkt på ekonomin. Eller snarare känslan av brist på pengar. Men det är faktiskt bara du som kan ta kontroll över din ekonomi. Vi upplever ofta att våra pengar styrs av yttre faktor som lön och “möjligheter”, men hur din ekonomi mår har mer med dina vanor än med din inkomst att göra. Det finns höginkomsttagare med små marginaler, och personer med gymnasieutbildning och ett gott ekonomiskt tänk som är skuldfria, med bil, fjällstuga och årliga semestrar. Du är ensam ansvarig för utgifterna – fokusera på det som du kan göra något åt.
För att lyckas med din ekonomi måste du börja att tänka i nya vanor. Din lön är inte bara “lönen”, utan din “inkomst” som du ska förvalta. Ungefär som en företagare. Du måste först se över din ekonomi och se vart pengarna tar vägen. Tänk också igenom hur du skulle vilja att ditt liv ser ut om fem-tio år. Ungefär som en egen marknadsundersökning kring dig själv. Är du företagare är det klokt och enkelt att anlita questback för att göra marknadsundersökningar – då vet du bättre vad dina kunder vill ha och vad du bör satsa på. När du kommit på hur du verkligen vill att ditt liv ska se ut, som att kunna gå ner i arbetstid, vara skuldfri eller ha råd med en sommarstuga, så måste du skapa en ekonomisk plan för att nå dit. För att kunna leva din dröm, måste du både veta vad drömmen är, men också hur du tar dig dit.
För att lyckas nå ditt mål behöver du skapa en budget – vare sig du drömmer om att bli ekonomiskt fri eller bara vill ha bättre ekonomi. Istället för att pengarna finna på kontot och används utifrån vad du ska betala, bör du tänka tvärt om. Se vilka kostnader som du kan ta bort eller dra ner på. Även små kostnader, som kaffe på stan eller restauranglunchen, är mycket pengar under en längre tid. Se också över om du kan tjäna extra pengar på något sätt: hyra ut ett rum, en båt eller stuga. Eller helt enkelt jobba extra. Du behöver för det första bygga upp ett sparkapital att kunna använda vid problem – nödpengar. Arbeta sedan på att minska på lånen, samtidigt som du också börjar investera i till exempel aktier. Att betala av bostaden och ta hand om hälsan är också framtida investeringar.