Menu

Tips för hemmakontoret

0 Comments


Nuförtiden är det många som jobbar hemifrån, antingen som egenföretagare, för att deras arbetsgivare tillåter dem att arbeta hemifrån eller för att de studerar. Vi kan också ibland behöva arbeta hemifrån för att hinna med alla våra arbetsuppgifter. För att kunna arbeta väl behöver vi ha en bra arbetsplats i vårt hem.

Vår arbetsplats

För att arbeta effektivt bör vi arbeta i en tämligen avskalad miljö, utan en massa saker som tar vår uppmärksamhet. Det är en av orsakerna till att det kan vara svårt att arbeta hemifrån, allting som behöver göras: sopor som ska slängas, påminnelser om att betala räkningar, beställa tandläkartid eller att listen i vardagsrummet behöver fixas. Tanken på att kunna sitta vid köksbordet eller i vardagsrummet och arbeta, är något som kan låta som en dröm och som det bästa sättet att verkligen få något gjort. I verkligheten är det ofta tvärtom. För att du ska kunna arbeta effektivt i ditt hem är det viktigt att du skapar en avskalad arbetsplats där du kan arbeta och fokusera. För att arbeta väl behöver du också har bra kontorsmaterial och en skön arbetsstol. Ett tips är att gå in på officedepot.se och beställa allt du behöver för att skapa ett bra hemmakontor. Försök också att inte sätta upp så mycket bilder och prydnader vid ditt arbetskontor, utan låta det vara en plats där du har en almanacka, post it-lappar och andra verktyg som gör att du enkelt kan arbeta.

Schemalägg din dag

För att verkligen lyckas arbeta effektivt, är det oftast klokt att skapa ett arbetsschema. Du kan skapa det arbetsschema som fungerar utifrån dig, din livssituation och din personlighet. Men var ändå noggrann med att ha en planering som du utgår ifrån. Annars finns det en risk att det inte alls blir så mycket gjort. Det är också klokt att inte blanda arbetstid och fritid: när du arbetar, så arbetar du. Svara inte på roliga kommentarer på sociala media – stäng av alla notiser. Ett sätt att lättare fokusera är också genom att vara arbetsklädd. Istället för att sitta i morgonrocken eller i de sköna joggingbyxorna med tre hål, så bär du någorlunda snygga kläder. Självklart kan du klä dig lite ledigare och ha bekväma kläder, men det är ändå viktigt att du är hel och ren och känner att “Nu ska jag arbeta”. En tanke att utgå ifrån är att din chef eller en kund ska när som helst kunna ha ett videomöte med dig. Du vill inte råka ut för att din chef ringer för att skypa klockan 10 på förmiddagen, medan du fortfarande sitter i morgonrock. Framgångsrika egenföretagare väljer ofta att sätta på sig arbetskläder och göra sig i ordning för dagen, även om de bara ska vara hemma.