Menu

Kemin i en tårta

0 Comments


Det finns inte många saker i livet som går upp mot att äta en hemmagjord tårta, särskilt inte om den är gjord med omsorg och stort kunnande. I det här inlägget ska vi gå igenom vad de vanligaste ingredienserna gör i en tårta, d.v.s. vad de bidrar med annat än smak. Först kan det dock vara på sin plats med en kortare berättelse över tårtans historia.

Tårtor har en lång historia

De första människorna i historien som var duktiga på att baka var enligt de flesta källorna de antika egyptierna. Tårtorna på den tiden var dock knappast vad vi betraktar som tårtor idag. Det handlade egentligen i grund och botten om bröd men med tillsatser i form av honung och fett för att få smaken rundare och sötare än vanligt bröd. Kakor som vi känner dem idag började dyka upp under 1700- och 1800-talen, mycket tack vare att bakkonsten utvecklades i och med att ämnen som bikarbonat och bakpulver introducerades för massorna. Att de ämnena blev tillgängliga gjorde att det blev enklare att baka lättare degar.

Idag finns det mängder av olika tårtor att välja bland. Klassikerna i kategorin är exempelvis Schwarzwald- eller Prinsess-tårtan. Men man behöver förstås inte välja någonting klassiskt. Det går till och med att göra någorlunda hälsosamma tårtor. Hos Din Tårta hittar du tårtor för alla tillfällen: dop, födelsedagar och mycket mer, med möjlighet att välja ingredienser och få specialgjorda motivtårtor. Det går också att välja form helt fritt. Formen går att anpassa till vilken typ av evenemang tårtan ska vara till. Men låt oss nu titta på vilken roll de grundläggande ingredienserna spelar i din tårta.

Vetemjöl

Mjölet ger din tårta dess struktur, eller rättare sagt, det är glutenet i mjölet som gör strukturen.

Ägg

Ägg bidrar med fett och till strukturen. I det sistnämnda fallet spelar de störst roll tack vare sin fantastiska förmåga att binda ingredienser till varandra. De bidrar också till att ge kakan textur och fuktighet. Det finns goda argument att ge för att säga att ägg är viktigare än mjöl som ingrediens.

Smör

Smör är en av de vanligaste fettkällorna i tårtor. Tårtrecept som innehåller smör är också generellt sett enklare än andra varianter. I tårtor bidrar smör till smaken genom att gynna luftfickor i degen.

Socker

Det blir såklart ingen tårta utan socker. Det är dock lätt att tro att socker bara bidrar med sin söta smak men faktum är att det bidrar med fler funktioner än så. Det hjälper till att ge tårtan saftighet och skapar tillsammans med smöret luftfickor som förhöjer smaken.

Nu har du förhoppningsvis lite bättre koll på vad ingredienserna i tårtan gör. Med det blir förmodligen din nästa tårta ännu bättre än sist.