Menu

Dags att börja klä dig vuxet?

0 Comments


När det här skrivs står det år 2019 i kalendern och vi betraktar oss själva som unga allt längre upp i åldrarna. Talar man med någon som föddes exempelvis under 50-talet eller tidigare är det uppenbart att synen på vår ålder har förändrats kraftigt på några decennier. Om du är född under det sena 70-talet eller framåt är det tydligt att din föräldrageneration på många sätt levt ett helt annat liv än du. Det var inte alls ovanligt att en 25-åring både var färdigutbildad, hade barn och bodde i villa – och även om det såklart förekommer också idag så har det blivit mer ovanligt.

Frågan är dock om inte det där med att “klä sig vuxet” är något av en illusion. Ett minne av hur vi upplevde att de vuxna klädde sig när vi var barn och ungdomar som i sin tur skapat en bild hos oss av vad det innebär att klä sig vuxet. Det vill säga: vi såg hur de äldre klädde sig när vi var unga och drog slutsatsen att det är så man klär sig när man är vuxen. De som var vuxna när vi var små hade helt enkelt bara fortsatt att klä sig som de alltid klätt sig. Så, det kanske inte är svårare än så? Vi behöver bara fortsätta klä oss som vi alltid har gjort och med åren kommer det alltmer att framstå som vuxet?

Nåja, riktigt så enkelt kanske det inte är. Inte minst är det ju så att våra kroppar obönhörligen förändras med åren och med det också vad vi kan ha på oss. Det är få 70-åringar som klär i tighta jeans – och det är inte bara en fråga om bekvämlighet. Det gäller helt enkelt att hitta bra klädmärken, som Busnel, som passar en mogen klädstil. Ytterligare ett skäl till att du kan vilja förändra din stil i takt med att du blir äldre har att göra med vilket yrke du jobbar inom. Olika yrkeskategorier ställer olika krav på hur du kan klä dig för att passa in och ge det intryck du vill ge.

Så hur ska du då göra för att förändra din stil om du känner att det börjar bli dags? Det enklaste är om du utgår från den stil du har just nu och börjar arbeta långsiktigt. Om du till exempel tycker om rutiga skjortor eller blommiga klänningar krävs det kanske inte så mycket mer än att du kompletterar dem med något som ger ett mer moget intryck. Kanske räcker det med att du börjar använda slips till skjortan (fast om du använder rutig skjorta måste du vara noggrann med vad du väljer) eller ett par skor som är mer neutrala än dem du vanligtvis använder.