Menu

Fixa bästa kräftskivan

0 Comments


Augusti är den givna månaden för att ställa till med en riktigt härlig kräftskiva! Sommaren börjar lida mot sitt slut, men det finns fortfarande gott om varma dagar kvar. Kräftskivan livar upp och påminner om att än är sommaren inte över. Samla familj och vänner för att njuta av en riktigt härlig kräftfest! De bästa tipsen på en lyckad kräftskiva hittar du här.

Förbered kräftorna

Det är en självklarhet för många men oavsett hur du får tag på kräftorna ska de förberedas i god tid. Är kräftorna frysta så ska de tina långsamt, helst i ett dygn. Påskynda inte den här processen i onödan för då går mycket av den goda smaken förlorad.

Fiskar du kräftorna själv så är det ett rejält jobb att lägga ut burar, plocka upp dem, sortera och koka. Det snabbaste sättet är att köpa färska färdigkokade kräftor från en fiskhandlare, men det kostar förstås en hel del.

Dekoration till kräftskivan

Kräfthattarna, haklapparna och lamporna kännetecknar en kräftskiva mer än något annat. Här finns det inget som heter “sparsamt”, det ska synas att det är ett kräftkalas! Hos partykungen hittar du allt till din kräftskiva och roliga tillbehör till ett riktigt bra pris. Här finns förbrukningsvaror så som muggar, tallrikar och servetter. Det finns också roliga dekorationer som lampor, hattar och girlanger som går att återanvända under flera festtillfällen.

Rätt tillbehör på matbordet

Kräftor i all ära men det kan vara gott med något litet att bryta av med vid sidan av. Bröd är en självklarhet, men skippa de vanliga vita baugetterna. Baka istället eget vitlöksbröd med ost, eller foccaccia med tomat och rosmarin. En garanterad hit på bordet! Vill du ändå ha en enklare brödsort så servera det tillsammans med dill- och persiljesmör för att passa till kräftsmaken.

En god grönsallad med dressing (till exempel dill och gräslök eller vitlök) är alltid trevligt att ha på bordet. Gärna med bitar av melon eller en annan söt frukt som kan bryta av sältan från kräftorna.

Håll bordet fräscht

Fester kan bli lite stökiga, men en kräftskiva vill man i regel hålla ren och snygg. Att hitta kräftdelar under bordet dagen efter är ingenting man vill råka ut för då lukten är fruktansvärd. Leta upp en större hink eller tunna och sätt en stor plastsäck eller påse i den. Hjälp sedan gästerna att tömma av sina tallrikar i den så ofta som möjligt, för att undvika att spill från kräftorna far runt åt alla håll. Knyt påsen så fort den är full, ta ut den till soptunnan och sätt i en ny påse direkt om det behövs. Precis som andra fisk- och skaldjur är kräftresterna absolut ingenting man vill ha att göra med längre än nödvändigt.