Menu

Beröring är viktigare än man tror

0 Comments


Att slösa med kramandet kanske låter lite flummigt, men faktum är att vi behöver kramas mera. Det har forskare slagit fast. Människan behöver både närhet och daglig beröring. När någon rör vid oss får våra må-bra-hormoner lyckofnatt. Hormonet heter oxytocin och utsöndras vid beröring. De senaste rönen visar att det inte bara är den som blir berörd som utsöndrar hormonet, utan också den som rör vid någon. Utan beröring får kroppen till och med svårare att läka skador och att lagra näring.

Oxytocin

Den centrala uppgift som hormonet oxytocin har, är att stärka banden mellan människor samt att öka tilliten både mellan barn och föräldrar och i parförhållanden. Om man tycker att det gått lite slentrian i kramandet med partnern kan man alltid gå in på vuxen.se och se om man kan hitta något som gör det lite mera spännande. Oxytocinet har den fantastiska förmågan att ställa kroppen i anti-stressläge. Ju oftare oxytocin frigörs i kroppen desto långvarigare blir effekterna, så att kramas lite mer är ingen dålig idé. Men hur gör man då om man lever ensam? Den goda nyheten är att även husdjur påverkar må-bra-hormonet. En hund eller katt att klappa om fungerar lika bra. Men om man nu skulle vara allergisk och ensamstående? Inte heller då behöver man misströsta

Beröring

Oxytocin frigörs även genom att sjunga i en kör eller att dansa. Och vill man inte göra det kan man frigöra hormonet genom att få fotvård eller massage, eller bara en ansiktsbehandling eller att låta frisören tvätta ditt hår och massera din hårbotten. Att röra mjuk materia som en gosig kudde kan också frigöra hormonet, likaväl som att sova under ett lite tyngre täcke. Något som kanske inte är lika bra är att mat också utlöser oxytocin, men överätning är inte hälsosamt. Då är det bättre att kramas.

Taktilt försvar

Det finns människor som tycker att beröring är obehagligt och till och med mår sämre av det. Detta kallas taktilt försvar och kan ha många förklaringar. Autism kan vara en orsak, överaktivitet en annan. Människor som har varit ensamma länge eller haft dåliga erfarenheter av närhet kan också ha svårt för beröring. Blygsel kan också vara en orsak till att man ryggar för närhet. Oavsett orsak går det oftast att bli kvitt rädslan om man börjar smått. En klapp på axeln. Att lägga sin hand på en annans. Små försiktiga närmanden. Så småningom kanske man vågar sig på en liten kram. Hur mycket närhet en människa behöver varierar från person till person, men daglig beröring är något som alla mår bra av. Förutom att vi blir lugnare och gladare av en kram kan beröringen också minska stress och till och med höja smärttröskeln. Oxytocinet gör också att sömnen blir bättre och blodtrycket lägre. Man har också sett att tillväxten hos barn förbättras om de kramas lite oftare.